Powered by Blogger.

FOOD & CAFE : THE FAT BEE, BANDAR HILIR MELAKA

by - Monday, July 22, 2019


بِسْمِ اللهِ الرَّحْمٰنِ الرَّحِيْمِ 
In the name of Allah, the Most Gracious, the Most Merciful



Assalammualaikumu..,

Macam mana weekend ? spend well ?

Untuk ika, Alhamdulillah, minggu ni ika spend masa yang ada dengan kawan sekolah menengah ika, Hazirah. Ika belajar sesuatu yang sangat bermakna hari ni. But the best part kami mulakan hari kami dengan hiking !!

Untuk posting kali ni, ika nak highlight kan tentang cafe The Fat Bee.


Lokasi cafe ni kat Bandar Hilir Melaka, dekat belakang Holiday Inn Hotel .. Kalau tengok kat waze korang mungkin akan pening sikit., jadi ika memang suggest untuk gune google maps lah kalau tak nak sesat.. macam mana ika tahu? sebabnya kami gune waze dulu sebelum tukar guna google maps. sekian haha.

So learns from the mistake but sometimes need to learn from other people mistake too. haha #tibeerrr

Ika tak sure bila cafe ni dibuka tapi semenjak menjak ni,, ika banyak jugak terserempak dengan gambar-gambar yang menarik dari cafe ni, so tadaa.. kami pun sampaiii !! haha tapi tempat ni best lah untuk lepak-lepak, doing some work dan tangkap gambar pun cantik..

ni ika tepek sikit gambar interior dalam cafe ni korang judge sendiri ok...




Cantik kann ?? 

Ika pun datang sini sebab interior cantik.. haha

Untuk food kat cafe ni bagi ika agak pricey. then mereka ada hidangan for those yang tengah diet !! tapi ika tak sure lah kalau setiap waktu menu yang berlainan ke macam mana (maksudnya sarapan, lunch dan dinner menu yang berlainan) sebabnya tak ada hidangan nasi dalam menu. Agak kecewe juga lahh.. haha 


Kami pilih 2 jenis hidangan since pun pergi berdua je kan.. Alhamdulillah dapat tahan jugaklah nafsu makan nii... tapi  sejujurnya kami tak tahu nak order apa. haha.. tak expect pun menu nya gituuu, belek duaplohpatkaliiii lahh menu tuu cari something yang kami familier selain dari spageti, salad and sandwich. LOL. Nak sedapkan hati zira kata 

"takpelah ikaa, kite pun baru lepas jogging kannn.. 
jadi menu ni sesuailah untuk kite kann ? " 

mmm ok jem sekejap dengar ayat tuu. haha

Nii menu yang kami pilih serta harga....


Rating from us: 

Chicken Melting Panini (RM16.00) - 3 / 5
Mushroom & Sausage Baked Egg (RM17.90) - 4 / 5
Waikiki Lemon Tea (RM11.50) - 3/5 


Bagi ika, food kat sini biasa sahaja tapi buatkan ika tertarik nak datang sebab decoration cafe tu haha. 

Tapi mmm 

kat sini apa yang ika nak highlight kan ialah penjualan arak dekat cafe tersebut dan ika tak sure siapa owner cafe The Fat Bee dan pelayan yang ambik order kami pun tak tahu berbahasa malayu.

Arak memang tak dipamerkan tapi ika perasan penjualan arak masa dekat counter cashier. Mereka senaraikan jenis arak dan harga... Kami perasan masa nak bayar harga makanan dan baru perasan jugak dekat sign board The Fat Bee pun ada logo arak carlsberg. Mmm untuk ika, ia mengecewakan haha.. tapi tu terangan memang salah ika sebab tak cek dulu.. and maybe arak dijual pada yang non muslim jee tapi ika still rasa tak best jugak dengan perkara tu. 

Issue halal ika memang tak nak sentuh tapi ni terpulang pada pandangan induvidu tu sendiri tapi kita sendiri sedia maklum aslong as food tu free dari bahan yang haram ia masih lagi halal untuk dimakan walaupun tak ada sijil halal kalau tak, nasi lemak tepi jalan tuu boleh jadi haram lah kan sebab tak ada sijil halal. Sijil halal tu untuk mensahkan dan meyakinkan kita yang makan tu memang halal. Tapi sejujurnya memang penting untuk cafe atau mana-mana tempat makan untuk dapatkan sijil halal tersebut...dann sangat amat penting untuk kite sendiri pastikan yang tempat kite makan tu ada sijil halal, siapa owner restaurant tu sendiri dan siapa yang sediakan makanan. 

Bagi ika kalau kat luar negara its ok tapi kalau kat Malaysia kite cube elakkan... cari kedai yang memang halal dan bersih. Bersih tu bukan sahaja persekitaran tapi yang benting bekas makanan kite bersih from anything yang haram. But again bergantung pada pandangan induvidu masing-masing.. tapi kita as orang islam kite kene titik beratkan isu ni. 

Maaf kalau mungkin ada yang tak berapa selesa tapi ini sekadar mm maybe info tambahan. Ada orang sangat mementingkan isu ni (which semua orang islam should) maybe this information might help. InsyaAllah. Untuk ika, pengalaman ni menjadi pengajaran yang sangat bermakna untuk ika.

Rasanya ika stop bebel sampai sini dulu...

Terima kasih sebab sudi baca sampai habis :)

Love,
   Atikah Tahir

Home sweet home, Melaka Bandar Raya Bersejarah !

P/s: Klik sini untuk support study saya ok ? mekasihh  
               > saya support study awak <
Sundate 

You May Also Like

14 comments

  1. Sebaiknya confirmkan dulu sis.. Benda ni nampk remeh..tapi besar isu ni pada orang islam..😉 so ini akan jadi peringatan untuk sis next time ada 👌👌

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hmm kannn... memang salah saya. Masa nak bayar baru perasan.. Ya Allah.. kesal betul rasa..

      Delete
  2. baru terfikir nak singgah, ika.
    tapi bila baca perenggan2 terakhir ika, tak jadik la.
    harga tu satu hal.
    deko nyer is wow lah! terbaik. santai. selesa.
    tapi bila ada arak, aida is tak selera la.
    yes. it is up to individu kan.
    kalau yakin, proceed. tanya selera sendiri.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe kann... saya pun baru perasan masa nak bayar.. bila dah tahu tuu rasa tak best dah haha.

      Delete
  3. cantiknyaaaaa cafe tu, nak pergi hahaha siapa nak bawak? lol hope someday boleh datang lepak2 sini

    ReplyDelete
  4. hi blogger melaka!Kita pun org melakau hawau XD
    salam kenal..saja singgah sini.saya follow ya!

    https://nasuha-itsmyessay.blogspot.com/

    ReplyDelete
  5. Cantik nya cafe tu. Gambar awak pun cantik cantik. Suka tengok. Hehe.

    ReplyDelete
  6. Benda macam ni susah jugak sebenarnya nak detect. Especially dekat KL.
    Kebanyakkan cafe dekat sini semua serve arak (tapi makanan halal)
    Ada jugak yang letak arak dalam dessert tapi tak bagitau dekat menu.
    tsk tsk tsk
    tapi saya setakat jual arak tu saya okay lagi, cuma saya suka tanya ada letak rum tak dalam cake or dessert, kalau takde baru saya duduk makan :)

    Anyways, the cafe's interior is too die for! Cantik sangat especially sofa yang dekat dengan pintu belakang near the curtain. That would be my preferred seat to do my work 👍🏻

    ReplyDelete
    Replies
    1. ehh yekee?? setakat ni saya belum food hunting cafe kt kl lagi.. sebab belum kesempatan. Tq for the information.. berguna nanti bile saya ada kesempatan untuk cafe hunting kt kl nanti :D

      kann.. kat situu mesti hot sport.. plan jugak nak duduk situu tapi masa saya sampai, kt situ dah ada orang duduk.. tu yang change plan duduk tempat lain hehe ;)

      Delete