#1 : THE STARTING + EQUATION OF SUCCESS

by - 07:58:00

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمٰنِ الرَّحِيْمِ 
In the name of Allah, the most Gracious, the most Merciful


Assalammualaikum, 

Sejak akhir-akhir ni ika banyak terfikir tentang tujuan kenapa ika ber-blog. Bila ada  yang tanya 'apa niche blog?' , 'ika cerita apa kat blog?'. Soalan-soalan ni buat ika selalu terfikir 'apa sebenarnya yang aku tulis?', 'kenapa aku menulis?', 'untuk apa aku menulis?' pada awal tu, hanya ambik ringan je..nanti jumpa lah niche blog ni., jadi ika banyak post tentang random thing dan sampai satu tahap ika rasa ia semakin 'serabut dan tak kemas' dan kemudian ia terbiar sehingga beberapa bulan atas alasan, selain sibuk (alasan yang dicipta), ika tak tahu nak post apa sebenarnya.. Is this normal? 

I still remember, enjoy all the process which is, design, decorated, choosing the template, design the header, and all the other things! then the joy is continued with the blog walking, reads other blog and comment something, make the connection with readers and bloggers, enjoy writing (when I find topics to write about). and all other things... 

Ya Allah rindunya nak rasa.. sekarang dah lebih beberapa bulan ika biarkan blog ni sunyi. 2018 ika cume berjaya menulis 6 topik sahaja. OMG.. ok ika behave.. ika tak bagi alasan sibuk.. tapi, deep inside me, ika mengaku, Ika kalah. Kalah dengan diri sendiri. Kalah dengan MONSTERS inside me! (no doubt). Oneday dengan tiba-tiba, my first love, my ayah nasihat, "buat sesuatu tu mulakan dengan niat yang baik. Tak kisah lah buat apa pun. Niat tu penting. Bila niat kita jelas, tindakan kita akan jelas.". Duussshhhhh.. rasa macam kene kejutan eletrik. 

Semestinya typical Atikah dia akan terdiam beberapa. Terima kasih Allah. Terima kasih ayah. Ok, tarik nafas panjang-panjang, dengan ucapan bismillah Ika senaraikan niat ika nak menulis supaya ika lebih jelas dan ika senaraikan juga tindakan yang ika perlu ambil. Lepas ika dah jelas dengan niat, dengan tak sengaja, ika dapat uruskan bab 'serabut dan tak kemas' dalam blog ika. It takes about 2 weeks. Alhamdulillah.  


Sebelum ika menulis 'reflection' ni, ika receive email daripada kak Aida Azlin tentang to be more consistent. For sure ramai yang kenal kak Aida Azlin kann.. jadi dalam email tersebut, kak Aida cerita tentang ayahnya yang berjaya puasa setiap hari isnin dan khamis and now it's been 10 years! Ma Sha Allah.. dan jawapan kepada macam mana boleh consistent puasa sunat setiap hari isnin dan khamis tu ialah kerana dia punya tujuan yang jelas untuk mendapatkan redho Allah (main intention) dan to improve his health (personal intention). Dari situ ika tersedar this one thing, the intention will lead to action

Ok., point kat sini ika nak highlight, nak berjaya kene ada, INTENTION, and ACTION. Tanpa intention kita tak akan ada action. But this is not enough... you need to be CONSISTENT tapi ika percaya yang the strong intention (with an action of cos) will lead us to be CONSISTENT. consistent? Yess dengan consistent kita akan jadi lebih baik dalam apa yang kite buat. Consistent is a simple word from 'practice makes perfect'.

If you repeatedly doing the same thing with consistent, you will become more proficient!! Yess, practice makes perfect. :D

Ok, here I conclude with a simple equation,

( INTENTION + ACTION ) x CONSISTENT = SUCCESSFUL   

I know, consistent is a harder part. tapi ni lah cabaran. Ika suka quote from @byhamhydn, owner of Food Project Cafe, Ipoh Perak which is, Consistency will help transform your mediocrity into mastery

Salah satu sebab ika nak menulis ialah untuk improve writing skills, so to be one, I have to consistent writing. Ika nak jadi penulis yang dapat memberi manfaat pada orang lain. Macam mana ika nak capai kalau ika tak menulis? Itulah persoalannya..

C O N S I S T E N T is a harder part terutama sekali ika jenis yang senang distract dengan benda lain. tapi....here ika ada dua pilihan:

1)  Accept the reality that I can't consistent and this gonna be just hangat-hangat tahi ayam but still hit the 'challenge accepted' button and try to build the consistent behavior. Just maybe who knows that I can do better this time. I'm not gonna lose anything right? 

2)  Accept the reality that I can't consistent and this gonna be just hangat-hangat tahi ayam and give up right now !! 

Which one should I choose?

Kalau ika pilih no 2, ika mungkin akan menyesal pada masa akan datang. No 1 tu pulak? Ika tak pasti kalau ika mampu atau tak..

tapi....,

tak salahkan untuk mencuba? Kalau sekarang ika mula terbiasa dan enjoy dengan kesibukkan sebagai student kenapa tak dengan menulis? ika enjoy menulis

Jadi ika pilih no 1. Here, I accept the challenge and try to be more consistent and serious with my study (of cos), writing to improve my writing skill in addition maybe share something that can benefit others and fighting to create the best live version of mine (why not!!). InsyaAllah. I will try my best. Please do pray for me. :)  I'm sure to enjoy this whole process... InsyaAllah.

So let's start everything again with this equation of success <3.

and guys,

Terima Kasih sebab sudi singgah dan baca sampai habis. Ika harap sanggat kalau-kalau korang sudi tinggalkan kata-kata semangat kat bahagian komen ni.. Ika sangat happy untuk ituu :)


Spread love,
         Atikah Tahir.

Kolej Anggerik, UiTM Shah Alam.

You May Also Like

17 comments

  1. Just do it je~ Letih tak pe as long as ada kepuasaan dalam diri. Bila dah biasa and konsisten nanti dia xkan rasa letih dah. Make sure kesihatan kena jaga jugak~

    ReplyDelete
  2. hehe.. TB pun ber blog kadang kelaut gak.. tapi sebab fikir sayang blog, kadang tetap jugak lah share apa-apa yang perlu .. supaya blog nampak hidup.. actually nak share pasal diri sendiri terlalu banyak sangat.. cuma itulah.. masa agak mencemburui.. kan bagus TB ni serasi edit blog guna fon.. tapi malangnya.. i is rasa screen henfon kecik.. tak puas nak menaip.. hahaha.. so.. berkuburlah nak up story dekat blog .. hehe.. jangan tiru aksi ini..

    ReplyDelete
  3. awal awal ika tulis pasal apa tujuan menulis and so on tu mcm sama je kita, jaja dlu pun mcm tu. but alhamdulillah consistent sampai skrg :)

    ReplyDelete
  4. this is a nice post. Agree with you that ( INTENTION + ACTION ) x CONSISTENT = SUCCESSFUL
    Let's be more focus and work to succeed soon xoxo

    ReplyDelete
  5. Ingat lagi dulu buat blog hanya untuk suka suka cerita pasal diri sendiri dan anak anak .lepas tuh join giveaway .sekarang ni dah tahu niche blog sendiri .alhamdulillah semakin matang dalam dunia blog

    ReplyDelete
  6. kadang-kadang dengan menulis ni dapat memberi kepuasan bila kita dapat kongsikan scene menarik dalam hidup kita. Just keep blogging ika! Kadang random topic is more interesting.

    ReplyDelete
  7. Keseronokkan menulis tu tak sama rasa dgn org yang literaly tak suka menulis. Hanya penulis je tahu apa die suka. Keep it up teruskn menulis and share anything yng u rasa bermanfaat.

    ReplyDelete
  8. Untuk kak Nina, tujuan asal tercipat nya blog ni untuk kenangan yang tak boleh dijual beli. Di sini laaa i catat kenangan untuk anak-anak baca satu ketika nanti. Resipi yang akan dirujuk anak-anak satu hari nanti dan diri sendiri gak sebab selalu hilang ingatan asal tersepak batu. Ok tipu.. HAhaa...
    Pernah terhenti seketika,
    dan bangkit kembali bila ada insan berpesan - perkongsian kita juga adalah saham akhirat bila mana sesapa yang membaca mendapat manfaat darinya. Alhamdulillah.. Kak nina teruskan kerana ini juga minat. Dan i tak de kawan, surirumah gini laaa.. HEheee
    Keep it up!

    ReplyDelete
  9. Suka baca post ika kali ni.banyak sangat point menarik yang airah pun patut reflect diri sendiri jugak.airah suka jugak tengok youtube aida azlin

    ReplyDelete
  10. Apa2 yang kita buat kalau
    Konsisten insyaallah boleh berjaya. Belajar dr pengalaman lama heheh. Tapi mesti ada dugaannya, as long kita positif no hal

    ReplyDelete
  11. Menariknya.. Moga sama-sama kita beri manfaat dan faedah kepada pembaca blog. Dan dapat dikongsikan pada yang lain

    ReplyDelete
  12. macam kita semua kita cerita. kalau nak pilih satu niche mmg tak dapatla..huhu..tak kisahla cerita apa yang penting bermanfaat pada kita danorang lain..dulu msa buat blog merapu hbis..haha..ekrg control sikit dah

    ReplyDelete
  13. Its ok dear.. akk pon dulu macamtu kadang rajin kadang lama menyepi. Tapi kena pikir panjang sebab kalau kita rajin menulis n writing kite makin baik, pasti ada habuan. Dulu sis pon suka2 je sebab nak main coding. Tapi orang sekarang pandang blogger ni hebat taw. Kalau tak, masakan akak dapat p trip ke batam.hehehe.. dekat sana mereka siap tanya blogger tu apa.. bangga la bila orang datang tanya siapa kita, then kita jawab I'm blogger 😘😘😘 dapat bawa nama blogger Malaysia di sana.

    ReplyDelete
  14. Menulis di blog ni memang kadang kala menyeronokkan. Adakala boleh jadi hambar. Hambar kalau kita menulis dalam keadaan takde mood. Tapi mcm kita ni, menulis sebab nak jadikan satu kenangan. Kalau 1 hari nanti rindukan kenangan tu, ada tersemat dalam diari online ni. Jgn berputus asa ye. Menulis dan berkongsilah apa sahaja asalkan ianya boleh dikongsi dan memberi manfaat.

    ReplyDelete
  15. Bagus ada equation begitu sebab apa sahaja yang kita lakukan, equation ini memang sangat membantu. Berusaha dengan istiqamah berdasarkan satu tujuan insyaAllah dipermudahkan

    ReplyDelete
  16. BBL pulak dulu buat blog sebab terpengaruh baca blog je..tetiba rasa nak ada blog sendiri ala-ala buku diari online gituh. alhamdulilah sekarang dah boleh jana sikit duit blog hehe

    ReplyDelete
  17. Just do it and go with the flow. I m sure in between you will find the joy and yes i have to admit it takes effort juga. At the end you make the best decision for yourself.

    ReplyDelete